Madopskrifter til udeliv
Hvad enten man er på vandretur eller ror i kajak, så er mad og tilberedning en udfordring, da man generelt prøver at begrænse, hvad man har med af ingredienser. Det er selvfølgelig altid muligt at købe “astronaut-mad” – altså frysetørret mad, som er nemt at medbringe og som blot skal tilsættes kogende vand. Men har man gjort det nogle gange, ved man hvordan det smager, og det giver turen lidt ekstra luksus at få friskt tilberedt mad.
Madopskrifter til udeliv er en liste med enkle, lækre retter. Det kræver bare at man medbringer nogle få basisvarer og i øvrigt har trangia, bål, spækbræt og kniv med på turen.
Enebærrøget fisk
Ingredienser
- Fisk der egner sig til røgning (fx. ørred, makrel, sild)
- Friske enebærris (altså grenene med nåle på)
- Salt
Fremgangsmåde
Rens og salt fisken. Lav et bål og sørg for at der er materiale nok i bålet til at efterlade gløder. Når flammerne er aftaget og der er godt med gløder lægges de friske enebærris på. Læg med det samme fisken ovenpå gløderne og hold øje med, at den ikke bliver brændt. Vend den hyppigt og vurder selv, hvornår den er færdig. Det smager vidunderligt på et stykke knækbrød eller “Nemt fladbrød”.
Ørredtatar
Ingredienser
- En ørred
- Fint hakket løg
- Fint hakket agurk
- Citron (eller anden form for syre fx. umodne tyttebær, skovsyre mv.)
- Salt og peber
- Ristet brød
Fremgangsmåde
Ørreden renses, fileteres og hakkes fint. Hak løg og agurk fint og bland det sammen med ørreden. Smag til med salt peber og citron (syre). Rist brødet og smør med smør. Anret rigeligt af ørredtataren på brødet. Det er ren luksus med denne ret i fjeldet eller på kajakturen, og har man sneget noget hvidvin med, er det til denne ret den skal nydes.
Nemt fladbrød
Ingredienser
- 150 gram hvedemel
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- Vand
- Olie
Fremgangsmåde
Bland hjemmefra mel, bagepulver og salt sammen i en frysepose og slå en knude. Det fylder ikke meget og er nemt at medbringe i oppakningen. Når brødet skal tilberedes tilsættes vand direkte i posen, så det bliver en tyk pandekagedej. Jeg plejer at tilberede det på en trangia-stegepande med teflon-belægning. Varm denne op og tilsæt et par spisefulde olie. Hæld en tilpas mængde dej op og fordel det på stegepanden. Steg det let lysebrunt på hver side og spis det med det samme. Det smager bedst lige efter tilberedning.
Super-morgenmad
Ingredienser
- 1 kg. müsli
- 100 gr. mandler
- 100 gr. kokosmel
- 100 gr. rørsukker
- Tilpas mængde tørret frugt.
- 1 glas flødepulver, ca. 200 gr. (coffee creamer).
Fremgangsmåde
Bland alle ingredienser sammen og pak den nødvendige mængde super-morgenmad i fryseposer inden turen. En portion tilberedes ved at hælde passende mængde i en skål og tilsætte vand. Rør rundt et minuts tid, til flødepulveret går i opløsning, så er retten klar til at blive spist. Er man heldig og der er friske bær man kan plukke, er det en ekstra lille lækker topping. På billedet er tilsat friske blåbær.