Sikkerhed – for DIG…og dit grej
Nogen har på et tidspunkt formuleret, “af skade bliver man klog”. Det må siges også at være tilfældet for os. Vi har været heldige, meget heldige. Nu har vi gjort en del ud af at have det rigtige sikkerhedsudstyr med. Vi håber at det kan hjælpe andre, som vil i gang med fiskeri fra havkajak. Her er en liste over hvad vi selv medbringer.
Sikkerhedsvest
Det er nødvendigt at have opdrift, når man kæntrer og ligger i vandet. Under udfordrende forhold som kulde, blæst og høje bølger, kan man hurtig miste kræfter til at holde sig oppe. Så ro aldrig uden sikkerhedsvest, også selvom der er 25 grader og høj sommer.
Vælg en sikkerhedsvest med gode lommer til her og nu grej, eller mulighed for at eftermontere lommer som på Kokatats veste, hvis man ikke har fiskevest udenpå. Det er rart at have noget grej ved hånden, som er sikret i en lomme. Læs evt. om test af vesten Yak Xipe.
Pumpe
Efter en tur i vandet er der ALTID kommet vand i din kajak. Det kan gøre den ustabil og resultere i at du havner i vandet igen. Pumpen skal være nem at få fat i og gerne sikret med en line, så du ikke mister den ved en kæntring.
Pagajsikringsline
Når man fisker bliver man tit distraheret fra at have kontrol over pagajen. Derfor er det en stor lettelse at kunne lægge pagajen fra sig i vandet, uden at den driver fra dig. Der findes flere typer sikringsliner til pagajer. Vi foretrækker spiralliner, som ikke generer så meget under roning og fight, fordi den trækker sig sammen til en kort, kontrolleret længde og nemt udvider sig, når der trækkes i den.
Reservepagaj
Hvis din pagaj går i stykker og du ligger flere hundrede meter ude på vandet, er det en lang, måske umulig, tur ind til land. Faktorer som vind, strøm og bølger kan gøre det til en uoverkommelig bedrift. Derfor er en reservepagaj nødvendig, specielt på de længere ture.
Bugserline
Skulle uheldet være ude for din makker, og han er blevet ukampdygtig, er du nødt til at redde ham. Det er et ansvar man må tage på sig, og med en bugserline kan du bugsere kajak og roer ind til land. Desuden kan der være vejrforhold, hvor du føler dig mere sikker, hvis du har en livline i kajakken. Bugserlinen kan altså benyttes til mere end én funktion, og bør absolut være at finde i arsenalet af sikkerhedsudstyr.
Den rette påklædning
Alt for mange roere kommer galt afsted, fordi de er roet ud i den forkerte påklædning og er kæntret. Om sommeren bør det være en en neopren dragt eller en Long John med tilhørende rojakke. Til efterår, vinter og forår bør det være en tørdragt med latex-manchetter, der næsten gør dragten 100% vandtæt, samt neoprenstøvler, neoprenhandsker og en hue. Kombiner også tørdragten med de relevante lag af underbeklædning: svedtransporterende undertøj og et varmt lag af fleece eller uld. Husk at det ikke gør noget at svede lidt.
Paddle float
Hvis du ikke mestrer selvredningsteknikker som grønlænder-rul, cowboyredning eller makkerredning, er en paddle float rigtig god at have. Vanskelige bølger og vind kan gøre det svært at komme op i kajakken. En paddle float gør det meget nemmere, fordi den giver din pagaj opdrift, og du kan bruge den som støtte, når du skal op i kajakken.
Nødfløjte
Hvis man kæntrer under vanskelige omstændigheder, er det en god ide at have en nødfløjte monteret med en line på sin vest, så den altid er nem at få fat i. På den måde kan man gøre sin makker eller sejlere opmærksom på, at man har brug for hjælp.
Nødkniv
I nogle situationer kan det være vigtigt at have direkte adgang til en kniv, uden at skulle lede sin kajak igennem. En vestmonteret kniv er perfekt da du altid har adgang til den. Man kan købe små kajak- eller dykkerknive til montering på vest i de fleste kajakbutikker.
Nødblus
Det er ikke et krav at man skal have nødblus med. Men hvis man ligger langt fra land og er kommet i nød, er der ingen, der kan se eller høre, at du råber eller vifter med armene. Derfor vil det være en rigtig god idé at have mindst ét nødblus med. Man skal blot være opmærksom på, at de skal skiftes ud en gang årligt.
Pandelampe og lanterne
Søreglerne dikterer at man skal have hvidt lys, der kan ses hele vejen rundt om kajakken ved solnedgang til solopgang og være synlig på 2 sømils afstand. Medbring en opretstående lanterne samt pandelampe til aften- og nattetimerne. Desuden er pandelampen altid kærkommen, når man lægger til et sted om aftenen og man skal orientere sig eller finde grej frem. Vælg med fordel én der har rødt lys, herved bevarer du dit nattesyn.
Søsportens sikkerhedsråd
Søportens sikkerhedsråd har lavet nogle gode publikationer vedr. færdsel og sikkerhed på havet. De kan hentes her, eller du kan læse dem her på siden.