Valg af kajak

Det giver sig selv at kajakfiskeri kræver en solid kajak, som er sikker at færdes i på havet. Vi anbefaler havkajakker, da de er alsidige og også kan bruges til motion og klassiske redningsøvelser. I det  følgende afsnit fokuserer vi derfor på typen havkajak og berører kun materialer, størrelse mv. Nedenstående reflekterer vores personlige anbefalinger og er som sådan ikke en større gennemgang. Læs også artiklen Valg af kajakudstyr (pagaj, spraydeck mv.).

Størrelse af kajak

Der findes flere forskellige størrelser af havkajakker. En tommelfingerregel er at jo større kajak, jo mere vindfølsom og sværere at manøvrere. Men samtidig giver størrelse en fordel i forhold til hvor stabil den føles samt en høj lastevne.

Vi foretrækker større kajakker med stor lastevne, fordi vi ofte tager på ture med overnatning og medbringer en del udstyr, mad og vand. Desuden er det også rart at have høj grad af stabilitet, når man fisker.

Hvad angår cockpit-størrelse, så er det her man skal tænke dig om. Et for lille cockpit gør, at man føler sig fastklemt, og for stort gør, at man ikke har ordentlig “fat” i kajakken med knæene. Derfor opfordrer vi til, at man prøver at sidde i forskellige kajakker for at finde den bedst mulige pasform.

Materialer

Vi har testet både glasfiber og plastkajakker (PE). Da vi ser kajakken som et arbejdsredskab, skal den kunne holde til  lidt knubs. Her er PE perfekt, da det er fleksibelt og kan klare nogle slag uden at revne.

Plast – PE – Polyethylen

+ Den er flexibel og robust over for slag eller påsejling af sten.
+ Billigere end glasfiber.
+ Det er nemt og billigt at lappe mindre huller og revner.

– Tungere og blødere end glasfiber.
– Store skader i PE er meget svære reparere.
– Kan deformeres på varme sommerdage (hvis den ligger i solen), eller ved for hård transport tilspænding.
– Det er svært at lime eller klistre noget på denne plasttype.

Glasfiber – GF

+ Lettere og stivere end PE.

– Mere skrøbelig, dyre end PE.
– Dyrere og mere omstændig at lappe mindre huller og revner end PE.

Træ

Vi har ikke testet trækajakker men er af den overbevisning, at det ikke er et godt valg til en fiskekajak. Skulle du have erfaringer med denne kajaktype til fiskeri, må du meget gerne sende os en beskrivelse af dine oplevelser.

Lærred

Vi har ikke testet lærredskajakker men er af den overbevisning, at det ikke er et godt valg til en fiskekajak. Skulle du have erfaringer med denne kajaktype til fiskeri, må du meget gerne sende os en beskrivelse af dine oplevelser.

Links:

For en mere udførlig forklaring omkring valg af kajak: http://www.kajakgal.dk/valg-af-havkajak/

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest