Drivanker

Drivanker

Hvad er et drivanker?

I modsætning til et almindeligt anker, der tøjrer en genstand til bunden, skaber et drivanker træk fra vandet, som stabiliserer og mindsker afdrift for vinden. Det kan i princippet være enhver genstand, der kan skabe stor nok vandmodstand og som er fortøjret til fartøjet.

Det skal dog nævnes at et drivanker ikke forhindrer afdrift af strøm i vandet, snarere tværtimod. Man vil være mere styret af strømmens hastighed og have sværere ved at korrigere position ved roning, fordi man har stor modstand fra drivankeret i vandet.

De fleste drivankre som er anvendelige til en kajak, er kegleformede poser, der har en stor indgang og en lille udgang, hvor vandet passerer igennem og derved “fortøjrer” kajakken til vandet.

Anvendelse

Når man fisker fra en kajak er der ofte vind, som gør at man driver hurtigere end man måske har lyst til. Her hjælper et drivanker til at man kan få ro til at håndtere grej, navigere eller blive så længe som muligt over et hotspot i forbindelse med fiskeri. Hvis monteret korrekt kan det også hjælpe i nødsituationer, hvor man har brug for at undgå sidelæns rul fra bølger. Her er det vigtig at monteringen er så tæt på stævnen som muligt, og at man kan få fat i linen igen, når man vil hive drivankeret op.

Under pirke- eller spinnefiskeri er det bedst at være så stationær som muligt, når man endelig har fundet fiskene. Så er det bare at kaste sit drivanker ud, og gerne få det timet, så man ligger på den rigtige position. Når man vil have fuld frihed til at ro igen, er det bare at trække drivankeret op igen.

Gode råd til indkøb

Når du bestemmer dig for at købe et drivanker til din kajak, skal du tage højde for at det ikke må fylde for meget, og at det er nemt kaste ud og hive ind igen. Du skal også sikre dig at det er af en type, som selv folder sig ud i vandet. Derfor er det godt at gå efter modeller, som har et flydeelement i den øverste del og et synkeelement i den underste del. Det hjælper med at drivankeret folder sig ud på den rigtige måde, uden at man selv skal “hjælpe det på vej”.

Vi har selv investeret i et Savage Gear MP Drogue, som du kan læse en test af her.

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


*